Welke vraag stelt u rondom het bouwen van nieuwe kerncentrales?
Nieuwsbericht | 03-07-2023 | 10:42
Het kabinet heeft in het regeerakkoord opgenomen met de voorbereidingen te starten voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Daarna heeft Minister Jetten in een brief aan de Tweede Kamer op 9 december 2022 uitgesproken dat Borssele de voorkeurslocatie is voor deze twee nieuwe kerncentrales, omdat hier ruimte beschikbaar lijkt te zijn en de benodigde nucleaire (kennis)infrastructuur reeds aanwezig is. Hiervoor werkt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat momenteel hard aan de voorbereidingen. In dit artikel leest u hoe wij thema’s in de regio meenemen in de onderzoeken naar de bouw van de nieuwe kerncentrales. En hoe u vragen aan kunt dragen bij medewerkers van Economische Zaken en Klimaat.
Het is belangrijk dat we duidelijkheid geven over het proces rondom de bouw van de twee nieuwe kerncentrales, en de stappen die we daarvoor (moeten) nemen. Voordat er definitieve besluiten genomen kunnen worden moet er veel onderzoek gedaan worden. Bijvoorbeeld naar wie de kerncentrales zouden kunnen bouwen en waar en hoe deze het best zouden passen. Dit wordt de ‘Technische Haalbaarheidsstudie’ genoemd.
In de Technische Haalbaarheidsstudie wordt meer duidelijkheid geschetst over wat de bouw van twee kerncentrales in Nederland zou betekenen. Economische Zaken & Klimaat is hierover in contact met drie potentiële en geïnteresseerde leveranciers van kerncentrales (Westinghouse (VS), EDF (Frankrijk) en KHNP (Zuid-Korea)). Deze leveranciers noemen wij marktpartijen. U kunt hier meer over lezen in deze brief aan de Tweede Kamer. Deze marktpartijen beschikken over veel kennis en expertise over de bouw van kerncentrales. Daarom wordt in de loop van 2023 aan hen gevraagd allerlei informatie aan te leveren over hoe een kerncentrale in Nederland, specifiek Borssele, gebouwd zou kunnen worden. Een deel van de Technische Haalbaarheidsstudie vindt ook plaats voor de alternatieve locatie in Rotterdam.
EZK vindt het belangrijk dat we bij de Technische Haalbaarheidsstudie de juiste vragen stellen aan de marktpartijen. Daarom zijn er de afgelopen tijd verschillende gesprekken geweest tussen EZK en de gemeente Borsele, provincie Zeeland, belangengroepen en inwoners van de gemeente Borsele (bijvoorbeeld op informatieavonden). Daar is al een aantal thema’s naar boven gekomen waarvan EZK nu al weet dat die belangrijk zijn en die als vragen worden gesteld aan de marktpartijen.
Om een nog beter beeld te krijgen van de vragen die leven, en om zeker te weten dat EZK niets mist, heeft iedereen de mogelijkheid vragen aan te dragen bij EZK. Indien passend worden deze vragen door de marktpartijen meegenomen binnen de Technische Haalbaarheidsstudie. We richten ons in eerste instantie op de gemeente Borsele en regio Zeeland, omdat dit de voorkeurslocatie is voor de nieuw te bouwen kerncentrales.
Praat mee op 13 juli
Op donderdag 13 juli bent u van harte welkom in Borssele om uw vragen te stellen aan medewerkers van EZK.
Donderdag 13 juli 11.00 – 15.00 uur
Dorpshuis Vijverzicht
Plein 3, Borssele
Indien u niet in de gelegenheid bent om fysiek aanwezig te zijn, zal er ‘s avonds tussen 20:00 en 21:00 uur een digitale vergadering worden geopend via Microsoft Teams. U kunt dan deelnemen via deze link. U kunt uw vragen ook stellen aan de gemeente Borsele via gelb@borsele.nl. Deze vragen worden met EZK gedeeld.
Wordt uw vraag al onderzocht?
Ziet u uw vraag hieronder nog niet genoemd worden? Dan nodigen wij u graag uit om deze alsnog te stellen op 13 juli. Indien passend wordt uw vraag dan meegenomen in de Technische Haalbaarheidsstudie.
Onderstaande punten zijn opgehaald uit eerdere gesprekken met de Provincie Zeeland, gemeente Borsele en inwoners. Deze worden al onderzocht in de Technische Haalbaarheidsstudie:
Veiligheid en voldoen aan Nederlandse reguleringen van Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS)
Onderzoek naar aanwezigheid koelwater en koelsystemen (dat inzicht zal geven of koeltorens nodig zijn)
Ontwerp van potentiële kerncentrales (welke gebouwen van een kerncentrale kunnen waar staan en hoeveel ruimte nemen ze in beslag?)
Onderzoek naar bouwplan (dit omvat: bouwtijden, lichtgebruik, maximale geluidsniveaus, aanvoerroutes, aantallen arbeiders en hoe daarmee om te gaan, bouwterreinen)
Impact van kerncentrales op het hoogspanningsnet (dat inzicht zal geven of extra hoogspanningsmasten nodig zijn). Dit is geen onderdeel van de onderzoeken met de marktpartijen, maar wordt uitgevoerd door TenneT
Kosten kerncentrale
Welk deel van de bouwkosten lokaal, regionaal of nationaal besteed zullen worden
Stikstofuitstoot
Onderwerp nummer 2 t/m 5 zien allemaal toe op de impact van de leefomgeving van Borsele.
Deze thema’s komen in een ander proces of in een volgende fase ter sprake. Heeft u vragen die aansluiten op deze thema's? Dan verzoeken wij u om deze in een later stadium aan ons te stellen. Hierover zal uiteraard gecommuniceerd worden.
Parallel aan de haalbaarheidsstudies zal tussen de gemeente Borsele, provincie Zeeland en de Rijksoverheid gesproken worden over:
Compensatie/investeringen in het gebied
Wat in vervolgstudies wordt meegenomen is:
De rol van kernenergie in het energiesysteem
Effect op huizenprijzen
Effect op lokale economie
Eigenaarschap en de invloed van de overheid op de nieuw te bouwen kerncentrales
Vragen over de manier van besluitvorming van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hier horen ook vragen over draagvlak in thuis