Start reactie (zienswijzeprocedure) aanpassing Kernenergiewet voor het langer openhouden van Kerncentrale Borssele

Van woensdag 21 augustus tot en met dinsdag 1 oktober 2024 kan iedereen reageren op het ontwerp-wetsvoorstel en milieueffectrapport voor het mogelijk maken van het langer openhouden van kerncentrale Borssele.

Het kabinet heeft aangekondigd de kerncentrale Borssele na 2033 open te houden, mits dit veilig kan. Om dat mogelijk te maken moet als eerste stap de Kernenergiewet worden aangepast. In de Kernenergiewet staat nu dat de kerncentrale Borssele na 31 december 2033 geen kernenergie meer mag opwekken.

De ministeries van Klimaat en Groene Groei (voorheen Economische Zaken en Klimaat (EZK)) en van Infrastructuur en Waterstaat hebben gewerkt aan de voorbereiding van een ontwerp-wetsvoorstel. Met dit ontwerp-wetsvoorstel wordt artikel 15a van de Kernenergiewet vervangen door een nieuw artikel waarmee het voor de kerncentrale Borssele mogelijk wordt om een vergunning om langer open te blijven aan te vragen.

Voordat de kerncentrale Borssele langer open kan blijven, worden onder andere de effecten van langer openhouden op het milieu onderzocht. Om deze effecten zichtbaar te maken is ook een milieueffectrapport (MER) voor deze fase opgesteld. Het milieueffectrapport laat de milieugevolgen van de huidige bedrijfsvoering van kerncentrale Borssele zien. Daarnaast geeft het MER milieuaandachtspunten voor de volgende fase waarin de effecten van een langere bedrijfsduur worden beschouwd.

Vanaf vandaag is het mogelijk om te reageren op het ontwerp-wetsvoorstel en het MER voor deze procedure. Op de website www.platformparticipatie.nl/kerncentraleborssele kunt u uw mening (zienswijze) indienen. Ook vindt u op deze website de documenten en verdere informatie over de inhoud van deze procedure.

Informatiebijeenkomst

U bent hartelijk welkom op onze informatiebijeenkomst over de bedrijfsduurverlenging van Kerncentrale Borssele:

Dinsdag 3 september 2024 19.00 uur tot 21.00 uur
Vergader- en Congrescentrum de Stenge
Stengeplein 1
4451 CZ Heinkenszand

Op de informatiebijeenkomst krijgt u een toelichting van ambtenaren van het ministerie van Klimaat en Groene Groei en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de procedure en de inhoud van de documenten. U kunt hierover vragen stellen.

Deze informatiebijeenkomst gaat over de bedrijfsduurverlenging van de huidige kerncentrale in Borssele. Voor de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales zullen eind 2024 aparte informatieavonden georganiseerd worden.

Tijdens deze bijeenkomsten is het ook mogelijk om mondeling uw zienswijze in te dienen. Er is een notulist aanwezig om uw zienswijze te noteren.