1.374 reacties op het Voornemen en Voorstel voor Participatie (VenP) nu gepubliceerd

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei zet een stap in het proces om te komen tot een locatie voor twee nieuwe kerncentrales. Om tot de locatiekeuze te komen heeft het (toenmalige) Ministerie van Economische Zaken en Klimaat iedereen in Nederland in februari 2024 uitgenodigd om mee te denken over een geschikte plek. Hierop zijn 1.374 reacties binnengekomen.  

Het ministerie heeft zelf ook onderzoek gedaan. Het resultaat hiervan is dat er naast de eerder aangekondigde gebieden Sloegebied en Maasvlakte I, nu ook wordt gekeken naar Maasvlakte II en het grondgebied van de gemeente Terneuzen voor een geschikte locatie voor de bouw van twee kerncentrales. 

Uiterlijk in 2040 moet de elektriciteitsproductie CO2-vrij te zijn. Kernenergie kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Daarom werkt de Rijksoverheid aan de voorbereiding voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland.  Er is nog niet gekozen voor een locatie voor de nieuwe centrales. Om te komen tot een definitief locatiebesluit wordt eerst een projectprocedure doorlopen. 

Reacties op het VenP

De eerste stap van de projectprocedure was de ter inzagelegging van het Voornemen en Voorstel voor Participatie. Tussen 23 februari en 4 april 2024 hebben bedrijven, maatschappelijke organisaties, medeoverheden en iedereen die dat wil, de mogelijkheid gehad om suggesties voor potentiële locaties aan te dragen.  

Er zijn in totaal 1374 reacties binnen gekomen op het VenP. Deze reacties zijn hier te lezen. In deze reacties worden ruim 30 gebieden genoemd. Deze gebieden worden nu beoordeeld op basis van milieu-indicatoren. Zoals de beschikbaarheid van koelwater en effecten op drinkwater. Het kan zijn dat hier nog andere geschikte gebieden uit zullen komen. Dit is nog niet bekend.  

Terneuzen en Tweede Maasvlakte als aanvullende kansrijke gebieden 

Daarnaast is het vestigingsbeleid (waarborgingsbeleid) voor grote kerncentrales geactualiseerd, dat lees je hier. Uit deze herziening komen twee aanvullende gebieden naar voren waar mogelijk geschikte locaties voor nieuwe centrales zijn. Dit zijn de Tweede Maasvlakte en de gemeente Terneuzen. 

Dat betekent dat, naast de bestaande vestigingsplaatsen, Borssele/Vlissingen (het Sloegebied) en Maasvlakte I (haven van Rotterdam), er door het ministerie van Klimaat en Groene Groei nu ook gekeken gaat worden naar de Maasvlakte II en Terneuzen voor een geschikte locatie voor de bouw van twee kerncentrales. Hierbij wordt ook gekeken naar locaties die eerst geschikt gemaakt moeten worden. Denk hierbij aan het verleggen van infrastructuur of het verplaatsen van bedrijven. Dit is nodig omdat de verwachting is dat er in Nederland geen locaties te vinden zijn zonder op voorhand ruimtelijke belemmeringen.  

Het ministerie gaat de komende periode in overleg met de betrokken gemeenten, provincies en havenbedrijven om te onderzoeken of er in deze gebieden locaties zijn die mogelijk geschikt zijn, of zijn te maken, voor de bouw van twee kerncentrales.  

Vervolgstappen

Uiterlijk begin 2025 publiceert het ministerie van KGG de concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD). In de concept-NRD wordt beschreven welke locaties onderzocht zullen gaan worden. Daarnaast wordt het plan van aanpak beschreven waarmee we het milieuonderzoek willen uitvoeren, hoe het onderzoek wordt uitgevoerd en welke aandachtspunten en onderwerpen in het onderzoek meegenomen worden. Tegelijkertijd met het concept-NRD wordt een participatieplan gepubliceerd waarin staat beschreven hoe de omgeving betrokken wordt tijdens de projectprocedure en in de besluitvorming.  

Beide documenten worden ook ter inzage gelegd, dat betekent dat iedereen weer de kans krijgt om mee te denken.