Kernenergie - wat en hoe?

Hoe wekken we elektriciteit op uit kernenergie?


In deze animatie wordt uitgelegd hoe kernenergie werkt en hoe dat wordt omgezet in elektriciteit. In lijnanimaties wordt het proces van splijting tot het opwekken van elektriciteit verbeeld. De video is voorzien van een voice-over. 

Titel in beeld: Kernenergie
Subtitel:  Wat en hoe. 

VOICE-OVER: "Kernenergie is de energie die vrijkomt bij het splijten van atomen. En die energie zetten we om naar elektriciteit.
Hoe werkt dat? Eigenlijk hetzelfde als bij een stoommachine. Het verschil zit bij kernenergie in de manier waarop we het water verwarmen. Atomen splijten wanneer ze door neutronen geraakt worden. Tijdens die splijting komt heel veel warmte vrij, én nieuwe neutronen die op hun beurt ook atomen kunnen splijten. Die vrijgekomen hitte verwarmt het water dat continu langs de kern van de reactor stroomt. Daarmee maken we, via een warmtewisselaar stoom. En met stoom drijven we een turbine aan, waar we met een generator elektriciteit mee opwekken. Hoe koelen we al het opgewarmde water en water weer af? Het water dat is verwarmd door de splijtingen koelt af door de warmtewisselaar. Daarna stroomt het weer terug zodat het opnieuw warmte op kan nemen van nieuwe splijtingen. De stoom koelt af wanneer het de turbine aandrijft. De overgebleven warmte koelen we verder af met koelwater of koeltorens.

Meer weten? Ga naar overkernenergie.nl"

Het logo van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat verschijnt in beeld.