Regionale voorwaarden

De gemeente Borsele en de provincie Zeeland hebben gewerkt aan een regionaal voorwaardenpakket. Zij hebben hun inwoners en stakeholders gevraagd welke voorwaarden zij willen stellen aan de mogelijke komst van grote energieprojecten in de regio, waaronder twee nieuwe kerncentrales. Begin 2024 zijn deze voorwaarden door de gemeente en de provincie samengesteld en aangeboden aan het Rijk. Om op een juiste manier gehoor te geven aan beide voorwaardenpakketten werkt het ministerie van Klimaat en Groene Groei samen met de provincie Zeeland en gemeente Borsele aan een Rijk-Regiopakket. Dit pakket is bedoeld om de impact op de leefomgeving te verminderen en een impuls te geven aan de regio.

Om te kunnen bepalen in hoeverre tegemoet kan worden gekomen aan de door de regio gestelde voorwaarden wordt er rekening gehouden met een aantal uitgangspunten. Het pakket moet proportioneel zijn, het moet passen in het Nederlandse energiesysteem, het moet juridisch haalbaar zijn en het moet passen in de Nederlandse wet- en regelgeving.  

Voorwaarden opgenomen in lopende processen en onderzoeken

Om tot een definitief antwoord te komen op de voorwaarden, is nog veel onderzoek nodig. In deze fase worden er daarom nog geen voorwaarden toegekend of afgewezen. Om zo snel mogelijk tot een antwoord te komen nemen we samen met de provincie Zeeland en gemeente Borsele de voorwaarden op in processen en onderzoeken die al lopen. De categorieën zijn:

- Vergunning: Een voorwaarde kan nader worden uitgewerkt in Plan-MER of Project-MER en kan dan uiteindelijk in één van de vergunningsdocumenten opgenomen worden. Dit geldt voor wettelijke maatregelen.  

- Aanbesteding/Contract: Een voorwaarde kan nader worden uitgewerkt in de technische haalbaarheidsstudie, en later in de aanbesteding met de marktpartijen. De voorwaarde kan dan uiteindelijk in het contract met de marktpartij worden opgenomen. Dit geldt voor bovenwettelijke maatregelen rond de nieuwbouw kerncentrales. 

- Rijk-regioafspraken: Voorwaarden die niet via bovenstaande twee processen kunnen worden geborgd, worden apart uitgewerkt. Dit wordt door de gemeente Borsele en de Provincie Zeeland gedaan in het Lokaal Impact Rapport.  

Gebiedsverbinder

Daarnaast is de heer Raymond Knops aangesteld in de rol van gebiedsverbinder. Hij zal daarin een onafhankelijke brugfunctie vervullen tussen de verschillende partijen om in de komende periode tot een Rijk-Regiopakket te komen. Het komen tot dit pakket is een langlopend proces. Daarom heeft de minister van Klimaat en Groene Groei samen met de gemeente Borsele en Provincie Zeeland een intentieverklaring ondertekend waarin de procesafspraken van het Rijk-Regiopakket zijn uitgewerkt en waarmee we het belang van de samenwerking onderstrepen. 

De gemeente Borsele heeft zelf ook initiatief genomen tot een aantal activiteiten en websites:

Vragen en antwoorden over het Rijk-Regio pakket